GSB Wijchen

Witte vlekken op je tegels en nu?


Je zit heerlijk buiten in je nieuwe tuin! De eyecatcher is de betontegel, die perfect past bij jullie woning. Het lijkt alleen wel of de kleur iets fletser is en er zitten witte vlekken op je tuintegels: kalkuitbloei. Is dat normaal?

Ja. Die witte vlekken op je tuintegels noemen we kalkuitbloei. Dat komt bij veel betonproducten voor. Hoewel de fabrikanten van betontegels er alles aan doen om het te voorkomen, is er nog geen perfecte oplossing. Het kan zelfs gebeuren dat op de tuintegels bij de buurman geen vlekje te zien is, terwijl dezelfde tegels in jouw tuin vol witte vlekken zitten.

Allerlei factoren bepalen de hoeveelheid kalkuitbloei, bijvoorbeeld:
 

  • De invloed van weersomstandigheden tijdens het productieproces
  • De locatie waar ze liggen
  • De vochthuishouding in je tuin
GSB Wijchen

Kalkuitbloei

Kalkuitbloei ontstaat tijdens de uitharding van beton. Door de reactie tussen cement en water krijg je zogenaamde ‘vrije kalk’ (calciumhydroxide). Wanneer er vocht vanuit de tegel naar buiten trekt, neemt dat de vrije kalk mee naar het oppervlak en daar zet het zich af. Door een reactie met de CO2 (koolstofdioxide) in de buitenlucht vormt zich calciumcarbonaat. Dat noemen we kalkuitbloei. Het kan er heel verschillend uitzien. In de meeste gevallen worden de tegels snel na het leggen flets en vervagen de diepe kleuren. De kleurstoffen zelf verbleken dus niet, maar er ligt een dun laagje kalkuitbloei over het oppervlak. Witte vlekken zijn ook geen uitzondering. Een tegel kan plaatselijk zelfs helemaal wit uitslaan.

 

Tuintegels met witte vlekken: kalkuitbloei. Wat doe je eraan?

Eigenlijk gewoon geduld hebben. Hoewel het maanden, of zelfs langer dan een jaar kan duren, verdwijnt de kalkuitbloei vanzelf. De uitbloei gaat een reactie aan met de buitenlucht, waardoor hij langzaam oplost. Zure verontreinig in de lucht versnelt dat proces, waardoor in industriële gebieden de witte uitslag sneller verdwijnt. Er bestaan producten om zelf kalkuitbloei te verwijderen. Het risico van die middelen is echter dat ze ook invloed hebben op het oppervlak van de tegels. In feite versnel je het verouderingsproces door ‘zure regen’ van jaren ineens op de tegel te gooien. Kun je het geduld opbrengen, laat dan de natuur zijn werk doen. Toch zelf aan de slag? Laat je dan goed voorlichten door een specialist, zodat je de tegels niet permanent beschadigd.

 

Zijn er tegels zonder kalkuitbloei?

Hoewel kalkuitbloei bij bijna alle betontegels kan voorkomen, zijn er zeker verschillen. Fabrikanten proberen witte vlekken te voorkomen door toevoegingen aan het beton. Onbehandelde tegels zijn het gevoeligst, geïmpregneerde tegels hebben minder last. Betontegels met een coating hebben praktisch nooit last, maar zijn wel weer gevoeliger voor krassen. Wil je echt geen kalkuitbloei op je terras, kies dan voor keramische tuintegels. Liever een kleiner formaat? Dan zijn gebakken stenen een goed alternatief, want ook die hebben geen last van uitbloei. Verder valt kalkuitbloei op genuanceerde tegels minder op dan op een effen zwarte tegel.

Je specialist kent de eigenschappen van alle tuintegels. Laat je dus goed informeren, voordat je een keuze maakt!